در موجهای خبری ابتدایی، عدهای این دستور را به دلیل کمبود مازوت، فرآورده نفتی که به عنوان نفت کوره شناخته میشود و در صنایع دیگر هم مورد استفاده قرار میگیرد، دانستند و افرادی هم ممنوعیت در تنها ۳ شهر را حاصل برد خبرهای گذشته و یا تبعیض بین شهرها قلمداد کردند.
این در حالی است که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، علت اتخاذ این تصمیم را نقش تأثیرگذار مازوت در آلودگی هوای این سه شهر اعلام کرده بود و حالا با وجود این که ادعا میشود مازوت در اصفهان سوزانده نمیشود، اما تابلوهای پایش آنلاین هوای اصفهان نشان میدهد که اکثر نقاط استان هوای «ناسالم» و «ناسالم برای گروههای حساس» دارد.
پیشینه خبری موجود درباره مازوت سوزی در استان اصفهان، حاکی از آن است که از سال ۹۳ تا ۹۹، مخازن مازوت سوزی در دو نیروگاه اسلامآباد و شهید منتظری اصفهان، به طور کامل پلمب بوده و از سال ۱۳۹۹، مازوت سوزیهای مقطعی بنا بر شرایط خاص، مجوز انجام گرفته است.
به گفته بابک صادقیان، رئیس امور آزمایشگاههای حفاظت محیط زیست استان اصفهان، در آخرین مورد، ۲۵ بهمن ۱۴۰۲، مجوز مازوت سوزی به دلیل انتقال خط لوله گاز به مدت محدود صادر شد و امسال تا این لحظه از مازوت برای تأمین برق در اصفهان استفاده نشده است.
هنوز کیفیت هوا بهتر از سال گذشته است
به گفته صادقیان، علت اصلی آلودگی فعلی هوای اصفهان، صنایع، خودروهای فرسوده و مسائل دیگری است که سال گذشته، تا قبل از شروع مازوت سوزی موقت بهمنماه هم وجود داشته است.
سال ۱۴۰۲ تا پیش از مازوت سوزی موقت، کارنامه کیفیت هوای اصفهان، وضعیت خوبی نداشت و حتی چند روز تعطیلی را هم برای گروههای حساس به ارمغان آورد! اتفاقی که امسال هنوز رخ نداده و این تفاوت به گفته رئیس امور آزمایشگاههای حفاظت محیط زیست استان اصفهان، به دلیل شرایط جوی بهتر نسبت به سال ۱۴۰۲ است.
بنا بر آخرین «سیاهه انتشار آلودگی هوای اصفهان» این شهر، منابع آلاینده متحرک و ثابت متنوعی دارد که کربن مونوکسید و ذرات معلق حاصل از احتراق مازوت، تنها بخشی از آنهاست و بنا بر آنچه گفته شد، احتمالاً تصمیم مقابله با مازوت سوزی، به تنهایی، تأثیر چندانی بر کیفیت هوای اصفهان نخواهد گذاشت و تنها باید امیدوار بود که شرایط جوی، کیفیت مطلوب هوا را به اصفهان هدیه کند و یا منابع آلایندگی دیگر هم محدود و تعطیل شود.
ویدیو:
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟